• Prosím, dodržujte toto pravidlo: žádná část textu ani obrázků z obsahu těchto webových stránek nesmí být zveřejněna na jiném místě internetu bez souhlasu autorky těchto stránek. Děkuji.

Vzor Avercheva č. 17 (překlad z ruštiny)

Copánkový vzor se snímanými oky

Počet ok: násobek 18 + 12 (+ 2 krajová oka)

Grafický popis zobrazuje lícové i rubové řady. Rubové řady jsou zobrazeny tak, jak budou vypadat na líci. V rubových řadách pleteme tedy oka obráceně, než zobrazují značky.
Vodorovně opakujeme úsek vzoru mezi růžovými šipkami.

Svisle pleteme jedenkrát řady 1 až 14, pak opakujeme řady 3 až 14.

(Poznámka: v originální verzi na ruské stránce jsou zobrazeny 2 podobné grafické popisy. První varianta zobrazuje rubové řádky se značkami tak, jak vypadají při pletení, druhá varianta – popis uvedený také zde – zobrazuje rubové řádky se značkami tak, jak budou oka vypadat na líci. Autorka pak v odděleném článku vysvětluje, že dává přednost grafickému popisu v druhé variantě, protože je přehlednější.)

Grafický popis vzoru:


Vysvětlivky ke značkám:

   oko pletené hladce (na rubu obrace)
   oko pletené obrace (na rubu hladce)
    3 oka křížit vlevo – 1 hl přes 2 hl (tj. 1 oko dát na pomocnou jehlici před práci, následující 2 oka hladce, pak oko z pomocné jehlice hladce)
    3 oka křížit vpravo – 1 hl přes 2 hl (tj. 2 oka přesunout na pomocnou jehlici za práci, 1 oko hl, pak oka z pomocné jehlice hladce)
   1 oko sejmout bez pletení s přízí vedenou před prací


Nemohu ručit za možné chyby v originální ruské verzi popisu

Komentáře jsou vypnuty.